Efter en hård men lärorik anställning som lärling hos målarmästare Hilding Karlsson och en gesälltid hos H.F Svenssons Måleri beslöt Ivar Brunelius att starta upp en egen rörelse. Det var 1945 efter att kriget tagit slut och då många andades framtidstro igen. Beskedet mottogs med en viss skepsis bland tidigare arbetskamrater och även bland de etablerade företagen. Ivar var respekterad för sitt stora yrkeskunnande men saknade företagarerfarenhet.
Den första verkstaden bestod av gårdshuset på Västra Trädgårdsgatan 7, det nedre av de s.k. båtmanshusen. Här bodde Ivar och hans hustru Rut, som även hon, i högsta grad, var engagerad i företaget. Det dröjde endast tre år innan antalet anställda hade ökat och verkstaden blev för trång. 1948 förvärvades därför fastigheten Kungsgatan 17 där gårdshuset, som från början varit finstall, nu blev måleriverkstad. En lägenhet i gatuhuset fick bli den nya bostaden och även måleriets kontor.
Brunelius Måleri fick tidigt många stora kunder bland Nyköpings industriföretag, som ANA, Sunlight och senare även Studsvik där målningen utfördes ända från starten. Underhållet var omfattande och sysselsatte ett flertal anställda. I takt med företagets expansion blev de stora byggföretagen en allt viktigare del av kundunderlaget. I slutet av sextiotalet och under sjuttio- och åttiotalet var antalet anställda 30 till 40 st. Här kan nämnas en del av miljonprogrammets hus i Brandkärr och Isaksdal samt senare över tvåhundra radhus och villor på Arnö. Andra intressanta objekt var Ombyggnaden av Stora Hotellet, Åhléns nybyggnad och många renoveringar i centrala Nyköping. Anmärkningsvärt är att Ivar lyckades driva sitt företag i stort sätt på egen hand, något som visar på ett brinnande engagemang.